40 jaar De Waerde
De vzw De Waerde is een bloeiende organisatie met feestzalen, sportpleinen, enz. Maar …
Wat er nu is, kwam er echt niet vanzelf …. Daar ging een hele geschiedenis en zeer veel inzet aan vooraf van zeer veel wijkgenoten ……
1967, na de gouden bruiloft van Jules van Git en Cieke (Jules Hulsmans en Lucia Jaspers) uit de Berkenenstraat, was er een behoorlijke som geld over.
Jules en Lucia wilden het geld niet voor zich, maar ze stonden er op dat het werd gebruikt voor een sociaal doel voor alle mensen uit de omgeving. De organisatie van de gouden bruiloft, had immers een groot samenhorigheidsgevoel doen ontstaan onder de inwoners van de Berkenenstraat en de Waard, dat dit vonkje voldoende was, om ‘het comité Waard’ op te richten onder het voorzitterschap van Albert Daniëls (Ber van Eteke).
Ber was toen in de gemeente vrij actief en had zo via de gemeente een stuk grond ter beschikking gekregen in de Waard en vlakbij de Berkenenstraat.
In het begin had men grootse plannen. Men dacht er zelfs aan om een kerk en een school te bouwen. Er werd zelfs in afwachting reeds een tweedehandsorgel aangekocht.
Op 2 februari 1972 werd de ‘vzw De Waerde’ gesticht, in de cafetaria van de vroegere camping Berkenhof en werd Lode Maes tot voorzitter verkozen.
De feestzaal van het Berkenhof moet erg aanstekelijk gewerkt hebben op de ideeën van de leden van de jonge vzw, want in november 1972 werd de eerste kantien geopend. Het was een tweedehandslokaal, dat oorspronkelijk in de Ardennen dienst deed als eet- en overnachtingsruimte van de arbeiders van wegeniswerken Martens, van de Kleine Hemmenweg. Dit lokaal is nog steeds onze huidige kleine zaal.
De buurtbewoners kwamen er in grote getale over de vloer. Er werden menige tonnen bier getapt, met War va Klaws (Eduard Aerts) achter de tapkraan. De jaarlijkse Waard-kermissen brachten goed geld in het laatje en het bestuur kwam met een gedurfd idee om Waardse renteloze obligaties uit te geven. De buurtbewoners reageerden hier zo enthousiast op, zodat ze op enkele maanden 400.000 frank bemachtigden. Ieder jaar zouden een tiental obligaties, volgens loting, terugbetaald worden.
Met dat geld werden enkele houten gastarbeiderswoningen op de Meulenberg gekocht. Ze werden in De Waerde opnieuw tegen mekaar gebouwd tot een grote feestzaal.
In december 1974 werd de grote feestzaal geopend en werden er de eerste feestjes gebouwd.
De glorietijd van de buurtwerking was aangebroken. Er waren zoveel ideeën en initiatieven dat men moest oppassen of de buurtwerking barstte uit zijn voegen.
Tweemaal per jaar ging er een mosselweekend door, met Pasen was het paaseieren rapen voor de kinderen, wekelijks waren er knutselnamiddagen op zaterdag voor de kinderen van de wijk, met Allerheiligen was de grote zaal te klein voor de boekweitkoekliefhebbers, met het jaarlijkse kerstfeest zat de zaal vol. Met Waerdkermis was er op zaterdag groot bal, de zondagmorgen was er een misviering en zondagnamiddag waren er allerlei volksspelen. Om de twee jaar ging er een grote hobbytentoonstelling door.Iedere zaterdagmorgen was er zelfs een tijdje een heuse markt door en voor de buurtbewoners. De carnaval kende hoogdagen in De Waerde: zowel de eigen Waerdse groep, als de overige Zonhovense groepen vierden in De Waerde uitbundig hun carnavalbal. En in de carnavalstoet, wist de Waerdse groep regelmatig een van de hoofdprijzen te winnen. En… dan spreken we nog niet van de vele tonnen die er gegeven werden bij allerlei gelegenheden: gouden bruiloften, verjaardagen, enz.
Teutrock, dat in 1992 startte als klein lokaal festivalletje en langzaamaan uitgroeide tot een groots festival met uitstraling over heel Europa, maar helaas ter ziele ging met een regenkater in 2006. Het was telkens een enorme organisatie, maar met de inzet van zeer veel vrijwilligers liep alles gesmeerd.
De Waerdse herder met Fred Ceulemans als voortrekker, heeft vele jaren haar onderkomen gehad in de Waerde met een mooi uitgebouwd hondenplein.
We hadden in de Waerde zelfs ons eigen krantje, dat maandelijks gratis huis-aan-huis bedeeld werd door de kinderen van de wijk . Het was hèt contact tussen de vzw en de buurtbewoners. Door deze activiteiten kreeg men wat financiële mogelijkheden en zo werd de vzw De Waerde verder uitgebouwd.
Tussen 1980 en 2000 kende de vzw De Waerde een enorme bloei.
Door al de activiteiten kreeg men weer wat financiële mogelijkheden en zo werd de vzw De Waerde verder uitgebouwd tot wat het nu is :
- met Pasen in 1979 : opening nieuwe speeltuin en ingebruikname van het tweede voetbalveld.
- Juli-augustus 1980 : opbouw van de middenzaal. Het waren de noodklaslokalen van het St.Janberchmansinstituut die werden heropgebouwd. Er kwam een mooie toog in met practische koelkasten. Louis va Grèke (Eevers) was de eerste feestvierder met zijn gouden bruiloft.
- In augustus 1982 werd het hondenplein geopend.
- In mei 1983 werd de kleine zaal met de middenzaal verbonden en werd er een keuken geplaatst.
- In december 1986 werd er rond de middenzaal een bakstenenmuur geplaatst
- In januari 1989 werden de knutsellokalen omgebouwd tot kleedkamers en werden de douches verder afgewerkt en betegeld.
- In mei 1990 werd achter de grote zaal een keuken, een bergplaats en een bureel gebouwd
- In 1992 werd rond de grote zaal een muur in baksteen gemetseld.
Zo beschikt de vzw De Waerde nu over 3 feestzalen met 2 ruime keukens, 3 voetbalvelden, kleedkamers met douches, een speeltuin, een basketplein, 10 petanquebanen, een ruime veilige parking.
Marc, onze onderhoudsman, zorgt ervoor dat alles in goede staat blijft, dat de sportpleinen gemaaid en de lijnen getrokken worden.
Ward Ceulemans is nog steeds onze man-doet-alles: verhuringen, rekeningen maken, alle mogelijke bestellingen, tappen, enz.
De gemeentelijke speelpleinwerking heeft hier ook reeds jaren haar onderkomen gevonden, waardoor de vzw De Waerde de speeltuin is geworden voor de jeugd van gans Zonhoven.
Ieder weekend worden er tal van wedstrijden gespeeld: FC Wanhoop, de Schutterboys, SVT Molenheide en KBC Limburg spelen in De Waerde hun thuiswedstrijden.
In de jaren 1975 tot 2000 speelden de Limburgse kapelaans iedere maandag hun voetbalwedstrijd. Op dit ogenblik komen de kapelaans enkel nog samen om een potje te kwajongen. De Waerdse grond lijkt dus ook gezegende grond te zijn.
Nu, na 40 jaar buurtwerking is de situatie toch wel veranderd.
Er is veel vraag naar onze feestzalen en de voetbalwedstrijden brengen ieder weekend veel volk naar De Waerde.
Op dinsdag- en donderdagnamiddag is iedereen welkom op de petanqbanen.
Eind april 2012 overleed Lode Maes, de man die 40 jaar lang de buurtwerking leidde: een groot verlies voor onze buurtwerking. Maar, we moeten verder, dat zijn we aan Lode en aan al de vele voortrekkers uit het verleden verschuldigd.
Ons huidige bestuur bestaat uit:
- Lucien Maes, voorzitter
- Johan Wanten, ondervoorzitter
- Odiel De Raeve, secretaris-schatbewaarder
- En als overige leden: André Daniëls, Leo De Raeve, Georges Maes, André Follon en Frederik Winters.
Grotere activiteiten organiseren, zit er op dit ogenblik niet meer in omdat we met te weinig leden zijn. Er is dus een nood aan nieuwe medewerkers, mensen met nieuwe ideeën, die wat vrije tijd willen besteden aan de buurtwerking. Er is nood aan meer betrokkenheid tussen de inwoners van de wijk en de buurtwerking. Wie interesse heeft om met ons mee te werken, mag gerust een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan nemen we wel verder contact met u op.